top of page
ug06_profilen-tryck_25.jpg

Caveman Cooking

Jag har alltid varit intresserada av matlagning så länge jag kan minnas. Jag satt på diskbänken som liten och tittade förundrat på min mor och min mormor som varit mina största inspirationskällor. Inte bara matlagning utan den glädje och kärlek som kokade i köket. Alla var välkomna och det satt alltid någon gumma eller gubbe och snackad med dom medan dom rörde i kastruller och stekpannor. 

Den norrländska husmans kosten vällde ut ur köket och till lunch så kom gubbarna in för att äta något. Efter mycket skratt och en rad med historier ur livet så ramlade gubbarna ut för att jobba på gården eller i skogen. Sedan fortsatta min mor och min mormor med matlagningen. Man odlade de mesta av sina grönsaker själva och köpta ägg och kött av de lokala bönderna. Detta la grunden till min matlagning och mitt brinnande intresse för matlagning. Än idag kan jag minnas tillbaka på de ljuvliga dofterna av kryddnejlika, stjärnanis, kryddpeppar, timjan, rosmarin och en rad andra kryddor och örter. 

Det kokades fläsk och stoppades korv dom picklade grönsaker och stuvade svamp. Jag det var som en restaurang. Men så var det nästan överallt ute i byarna. 

IMG_4256_edited.png
vildakocken.jpeg

Miss an place

Förberedelse som en Caveman

En stor del och en nyckel till att lyckas med egentligen all typ av matlagning är att ha en bra miss an place det är ett franskt ord som man använder ute i restaurang kök värden över i alla fall där jag har varit och jobbat. 

 

Då förberedelser i detta fall gäller mer eld och rök än fina dyra redskap 

01 Utrustning

Inga dyra redskap

Skall man vara riktig Caveman eller Cavewomman så skall man endast använda händerna eller redskap som man själv tillverkat med händerna och gärna i trä. 

 

Idag har vi ju i alla fall kommit en bra bit in på 2000-talet så jag tycker halt klart att det är ok att använda i alla fall lite redskap. 

Ett av det viktigaste redskapet är kniven. 

 

är det ju så att man får använda andra 

02 Veden

Inte bara temperatur utan också smaksättare.

Veden är ju nyckeln till att kunna i över huvud taget laga till någon mat. Då man tilllagat mat så krävs det ju värme för att det skall kunna gå att tillaga ett livsmedel. 

Det finns ju självklart andra metoder så som inläggning, fermentering och gravning för att få ett livsmedel tillagat. 

Sedan kan man ju givetvis äta saker och ting rått. Min favorit är helt klart råbiff och shachimi. 

 

Men tillbaka till värmen och bränslet alltså veden. 

Jag brukar alltid ha med mig björkved som en grund. Jag är väll som fransmannen som har sin baguett under armen vart han än går. Jag har björkklabben.

 

När jag bygger upp min eldstad så kan jag rekommendera att du gör den rund eller gärna lite oval så att du har ena spetsen mot dig och den andra spetsen på motsatta sida. 

Längst från dig bygger du upp själva elden som du hela tiden ser till att den brinner. Allt eftersom det bildas kol så skjuter du kolet mot dig så att du har en fin kolbädden framför dig. I om med det så kan du på ett så lätt sätt som möjligt styra temperaturen på med hjälp av att flytta kol och vedklabbar fram och tillbaka på elden. 

Detta för att du skall få en så jämn temperatur på ditt livsmedel. 

En stor rotsak som tillexempel en selleri eller kolrot måste du börja att ha mitt på elden eller i alla fall väldigt nära. Detta för att det tar så lång tid att få den genomvarm. Vid detta steg så roterar du rotsaken så ofta som möjligt. När du fått ett täckande lager av kol så kan du dra sellerin sakta bakåt mot dig. Då behöver du sen inte vrida och snurra på roten så mycket utan att du vänder kanske efter en 5-10 minuter. En stor selleri brukar ta allt från 1 till 2 timmar om du har bra och jämn värme. 

 

Rotsaker med mindre tjockt skal tillexempel morötter och palsternackor behöver du inte samma heta värme på från börja. 

Rotsaker är föresten bland det godaste du kan göra på kolet och ett tips är att baka dessa under kolbädden. 

Värt att tänka på är att fasta eller rotsaker med hård densitet tar rätt lång tid att tillaga så jag föredrar tillexempel mandelpotatis då den är en potatis som är lös eller mjölig som man ibland säger. 

IMG_2138.jpg
CA227534-7988-4558-9CB1-7859EDCD4B57.JPG

03 Veden

Forest flavor

Veden är inte bara ett bränsle som genererar värme och kol utan också enligt mig den ultimata smaksättaren. Experimentera gärna med olika träslag som ger olika smaker och sätter karaktär på ditt livsmedel. 

Här kommer lite blandade tips från coachen. 

01 Björkved

Eco-Friendly Design

Den perfekta grunden. Har en lång och jämn brinntid och har en runt smak. 

Bark eller ni bark det är frågan. Många anser ju att barken på björken gren en skarp och dålig smak på ditt kött. Jag kan delvis håll med om det och det om man har ett blött färskt trä och om man speciellt skall röka något. Då kan det bildas en frän bismak om man eldar för hårt. 

En annan anledning varför man väljer att ta bort barken är också att den brinner häftigt och gör att temperaturen kan öka kraftigt och väldigt snabbt. 

 

Om man jobbar med björkved i bakkant alltså som grunden så eldas ju barken bort rätt fort och när du väl placerar råvaran på själva kolet så har all barken brunnit upp. 

Björk nävret är det absolut bästa och hållbaraste sättet att tända din brasa med. Så se till att du sparar nävret och lägg det någonstans som du kan förvara det torrt. 

02 En

Eco-Friendly Design

En av mina favoriter då det gäller att smaksätta styckdetaljer från det vilda köket med. Du kan använda allt på enen men passa dig för barren då de oftast brinner häftigt. Om du gillar att gräva så testa gärna roten på enbusken se till att torka bort all jord och sedan lägger du den naturligt fuktade enbuske roten på elden och du får en härlig rök. 

C72DC41F-3EDB-4CBE-AEF3-484114B1CFE7.JPG
Alla videoklipp

Alla videoklipp

Skellefteå, Västerbotten, Norrland, Sverige

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • TikTok
bottom of page