En curry innehåller ett tjugotal olika kryddor. Det finns tusentals olika varianter men den mest kända är nog madrascurry, döpt efter staden Madras, numera kallad Chennai. Den består av koriander, gurkmeja, chili (oftast cayenne), salt, kummin, fänkål, svartpeppar, vitlök, ingefära, bockhornsklöver, kanel, kryddnejlika, anis och senap.

Trots mitt ursprung har jag egentligen aldrig riktigt gillat den indiska och singalesiska maten. Det var först för fem år sedan, när jag jobbade i England, som jag hade turen att lära känna en fantastisk inspiratör, kocken Vivek Singh på The Cinnamon Club. Vi var några som fick vara med när han lagade mat och då väcktes mina känslor för indisk mat.

Ingredienser

400 g sojabitar, exempelvis tzay

3 vitlöksklyftor

1 medelstor lök

1/2 aubergin

1 medelstor röd paprika

1 söt spetspaprika

1 morot

2 dl couscous

4 dl vatten

2 msk kycklingfond

1 dl gröna soyabönor

400 g kikärtor

33 cl kokosvatten

1 msk currypasta

200 g röda eller gröna linser,

kokta

1 tsk salt

1 tsk harissa

1 tsk gurkmeja

1 tsk kanel

1 tsk malen kardemumma

1 msk korianderfrön

1 lime, saften

1 msk honung

olja till stekning

Till servering

2 lime

1 knippe salvia, hackad

1 knippe thaibasilika, hackad