
En curry innehåller ett tjugotal olika kryddor. Det finns tusentals olika varianter men den mest kända är nog madrascurry, döpt efter staden Madras, numera kallad Chennai. Den består av koriander, gurkmeja, chili (oftast cayenne), salt, kummin, fänkål, svartpeppar, vitlök, ingefära, bockhornsklöver, kanel, kryddnejlika, anis och senap.
Trots mitt ursprung har jag egentligen aldrig riktigt gillat den indiska och singalesiska maten. Det var först för fem år sedan, när jag jobbade i England, som jag hade turen att lära känna en fantastisk inspiratör, kocken Vivek Singh på The Cinnamon Club. Vi var några som fick vara med när han lagade mat och då väcktes mina känslor för indisk mat.
Ingredienser
400 g sojabitar, exempelvis tzay
3 vitlöksklyftor
1 medelstor lök
1/2 aubergin
1 medelstor röd paprika
1 söt spetspaprika
1 morot
2 dl couscous
4 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 dl gröna soyabönor
400 g kikärtor
33 cl kokosvatten
1 msk currypasta
200 g röda eller gröna linser,
kokta
1 tsk salt
1 tsk harissa
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1 tsk malen kardemumma
1 msk korianderfrön
1 lime, saften
1 msk honung
olja till stekning
Till servering
2 lime
1 knippe salvia, hackad
1 knippe thaibasilika, hackad