
Att snabbt röka din ost är en enorm smakbomb du kan givet vis göra det i en konventionell rök men det är ju mycket roligare att göra det som en Grottmänniska eller hur 🙂
Den fantastiska boosten av ännu mer umami kännsla och karaktär gör att du kan ta din matlagning till en helt ny dimension. Du har skapat en smaksättare av rang på ett snabbt och enkelt sätt nu snackar vi matlagning.
Jag brukar röka både Svedjan gårdsost och Västerbottensost men även en vällagrad cheddar funkar utmärkt. En liten varning dock för prästost som lätt kan få en bitter och besk eftersmak.
Detta är i alla fall superenkelt!
Börja med att elda upp en bra brasa. Låt det bli lite kol och flytta sedan elden åt sidan.
På kolet lägger du lite fuktigt enbärsris och sedan lägger du en vedklabbe med osten.
När röken har slutat lyfter du bort osten gärna innan enriset hunnit börja brinna 🙂 annars blir det smältost 😉 Låt den svalna lite och njut sedan till kaffet eller på en sikromsmacka tillexempel. Funkar grymt bra att riva eller mixa ner i en crème fraiche eller gräddfil.